Islak Hamburger Nedir Nasıl Yapılır? 5

Benim de denediğim Lezzetli fakat pek doyurmayan bir oturuşta 2-3 tane yediğimiz sokak lezzetinin tarifini ve ne olduğunu paylaşacağım.

Köftesi diğer hamburger köftelerinden biraz farklıdır, tat olarak anne köftesini andırır. Domates sosu ayrıca hazırlanır ıslak hamburger tarifinin. Hafif kalın hazırlanan hamburger köfteleri döküm tavada kızartılır. Sosu içine çeken hamburger ekmekleri arasına yerleşir.

 

Köfte için gerekli tüm malzemeyi bir yoğurma kabına alıp yoğurun. İri parçalar koparıp hamburger köftesi şekli verin.

Yağsız tavada pişirin.

Sosu için zeytinyağı hariç tüm malzemeyi blender’dan geçirip püre haline getirin.

Zeytinyağını tavada ısıtın. Domatesli karışımı ilave edip kaynatın.

Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye kesip pişen domatesli sosun içine batırıp çıkarın.

İçlerine köfteleri yerleştirin.

Köfteleri pişirdiğiniz tavayı iyice ıslatarak yağlı kağıt koyun.

Hamburgerleri ıslak fırın kağıdının üzerine koyup tavanın kapağı kapalı olarak ekmekler iyice yumuşayana kadar birkaç dakika pişirin.

Sıcak servis yapın.

Bardakta Mısır Nedir Sokak Yemekleri 4

ÖNCELİKLE MALZEMELERE GÖZ ATALIM!

Bardakta mısır nasıl yapılır sorusuna yanıt bulmadan önce, ilk olarak bu lezzetli atıştırmalık için gereken malzemeleri sıralayacağız.

Kühne Organik Mısır Konservesi
3 yemek kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 dış ezilmiş sarımsak
Yarım bardak rendelenmiş parmesan ya da taze kaşar peyniri
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Bu listede verilen malzemeler, iki kişilik bir atıştırmalık menüsü göze alınarak yapılmıştır. Evde bir bardakta mısır partisi verecekseniz, tek yapmanız gereken malzemeleri iki katına çıkartmak!

GELELİM TARİFİN YAPILIŞINA…

Bardakta mısır nasıl yapılır öğrenmek için malzemelere göz attık. Sıra geldi bu lezzetli atıştırmalığın tarifine…

1. Adım: Öncelikle işe mısırları hazırlayarak başlamak gerek… Kühne Organik Mısır Konservesi içerisindeki mısırların suyu süzülür. Daha sonra, bir tencere içerisine alabildiği kadar su doldurulup mısırları yerleştirilir. Bu işlemi bir düdüklü tencere içerisinde yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

2. Adım: Mısırlar yeterince haşlandıktan sonra, tencerenin içerisindeki sudan çıkarılır. Sudan arınmaları için iyice süzülür. Daha sonra mısır taneleri koçanlarından ayırılır. Yaklaşık olarak iki şu bardağını dolduracak kadar mısır elde etmiş olmalısınız.

3. Adım: Mısırlar hazır olduğuna göre, sıra geldi sosun hazırlanmasına! Öncelikle küçük bir sos tenceresi içerisinde, bir tatlı kaşığı kadar tereyağı eritilir.

4. Adım: Erimiş tereyağının içerisine bir dış ezilmiş sarımsak eklenir.

5. Adım: Tereyağı ve sarımsak karışımı üzerine üç yemek kaşığı kadar tereyağı eklenir. Yaklaşık iki dakika boyunca: tereyağı, krema ve sarımsaktan oluşan bu karışım kaynatılır.

6. Adım: Sosun piste süresi tamamlandıktan sonra, tencere ocaktan alınır. Derin bir kap içerisinde haşlanmış ve suyu süzülmüş mısır taneleri ile kremalı ve tereyağlı sos harmanlanır.

7. Adım: Bolca sosa bulanmış mısır taneleri üzerine, ince ince rendelenmiş parmesan peyniri ya da taze kaşar peyniri eklenir. Üzerine arzu edilen miktarda taze çekilmiş karabiber ve tuz eklenir.

SIRADA LEZZET İPUÇLARI VAR!

Bardakta mısır nasıl yapılır sorusuna yanıt verecek tarifi verdik, ancak bu kadarla bitmedi! Soslu mısırı benzersiz bir yiyecek haline getirmek için lezzet ipuçları var sırada!

– Hazırladığınız soslu mısırları servis etmeden önce biraz daha lezzetli hale getirmeye ne dersiniz? Bunun için tek yapmanız gereken en sevdiğiniz klasik sosu kapmak! Ketçap, mayonez ve hardal ile tatlı toz biberi karıştırın. hazırladığınız mısırların üzerine ekleyin. Lezzet bu şekilde ikiye katlanacaktır.

– Eğer parmesan peynir yerine kaşar peyniri kullanacaksanız, tuz oranına dikkat etmeniz gerekmektedir. Peynirin içerisinde halihazırda bulunan tuz miktarı, üzerine fazladan tuz eklemeniz durumunda mısırları çok daha tuzlu hale getirecektir. Bu nedenle peynirin tuzunu da hesaba katarak tuz ekleyin.

– Farklı lezzetler elde etmek adına, haşladığınız mısırları Kühne’nin farklı sosları ile harmanlayabilirsiniz. Özellikle birbirinden değişik salata sosları, mısırları nefis bir hale getirecektir. Binada, Sezar, Nar Eksisi ya da Barbekü sosu… Her biri bardakta mısır keyfini başka bir boyuta taşıyacaktır!

Benim de tavsiyem bardakta mısırı Ketçaplı yemenizdir.

Fast Food Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır

Küçükken özellikle ebeveynler tarafından “ne olduğu belirsiz” olarak tanımlanan fast food türü yiyecekler günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Artık on binlerce şubesi olan firmaların her yerde aynı kalitede yapılan ürünleri hayatımızın bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Ne kadar sağlıklı olduğu konusunda her zaman tartışmaların olduğu hatta bununla ilgili belgesellerin bile çekildiği bu yemek türünün ne kadar eskilere dayandığını öğrendiğinizde şaşırıp kalacaksınız.

1. Tam olarak ne demek bu fast food?

TDK tarafından “hazır yemek” olarak tanımlansa da tam çevirisi “hızlı yemek”tir. Yani müşteriler için büfe, restoran veya seyyar satıcılar gibi yerlerde hazırlanan hızlıca tüketmek veya paket yapılmak üzere satılan yiyecekler olarak tanımlanabilir.

2. Hamburgerin tarihi Orta Çağa dayanır

Fast food yaygın olarak bilinenin aksine ilk defa ABD’de ortaya çıkmamıştır. Çoğu fast food ürünü yüzyıllar öncesinin Avrupa’sına dayanmaktadır. 1598 Londra araştırmasında ve 1840 ve 1850 dönemlerinin İngiltere’sinin tarihinin anlatıldığı dönemlerde de fast food ürünlerinden bahsedilmektedir.

3. Romalılar tarafından fast food türü yiyecekler tüketiliyordu

Hatta fast food tarzı ürünlerin çıkışını daha da eskiye götürebiliriz. Bu gün severek yediğimiz hamburgerler aslında Orta Çağ döneminde Rusya’nın Baltık bölgelerinde özellikle Tatarlar olmak üzere birçok kabile tarafından yenilen bifteklerdir. Tatarlar bu lezzetli eti Hamburg limanında Almanlara tanıtmışlar, Almanlar ise bu eti kızarttıktan sonra soğan katarak tüketmeye başlamışlardır. Almanya’dan “yeni dünya” ABD’ye göçenler bu lezzeti oraya taşımışlardır. Bunun yanında işi daha da geriye götürerek milattan önceki yıllarda Romalıların fast food ürünü olarak kabul edilen hamburger ve pizza türü yiyecekleri tükettiklerini söyleyenler de vardır.

4. ABD fast foodu sahiplendi

1950’li yıllarda ABD’de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD’nin gelmesi kaçınılmaz oldu. Günde 69 milyon kişiye hizmet veren Mc Donalds bu sektörün liderliğini elinde tutarken arkasından hepimizin aşina olduğu KFC ve Burger King gibi markalar gelmektedir.

5. Fast Food’un ne kadar sağlıklı olduğu konusunda tartışmalar sürüyor

Fast food yiyeceklerin insan sağlığına çok ciddi zararı olduğu konusunda yıllardır süregelen bir tartışma bulunuyor. Fast food türü yiyeceklerin obeziteye ve daha birçok hastalığa neden olduğunu söyleyenlerin sayısı hiç de az değil. Hatta bu konuda yapılmış önemli bir belgesel de bulunuyor. Morgan Spurlock isimli bir belgesel yapımcısı tam bir ay boyunca tüm öğünlerini bir fast food mağazasının ürünlerinden yiyerek geçiriyor. Neredeyse ölümle burun buruna gelen Spurlock bu deneyimini kayda alıyor ve “Şişir Beni” isimli bir belgeselle kamuoyuna sunuyor.

 

Şişir Beni adlı belgeseli ben de izledim ve zaten çok nadiren yediğim Mc Donalds ve onun gibi markaların zararlarını gördüm. Bu tür markaların satış stratejilerini de daha yakından tanıma fırsatı buldum yani bu insanlar bu yiyeceklere kendiliğinden bağımlı olmuyor, çok akıllıca yapılan bu pazarlama taktikleri sayesinde milyonlarca dolar kazanıyorlar.

Mc Donalds Neden Zararlı

Mc Donalds neden zararlı?

McDonalds'ın satışı: Komplo teorileri ve gerçekler - Turizm Günlüğü

Hepimizn severek tükkettiği gerek hızlı doyuruculuğu gerek te lezzeti ile yemek sektörünün önemli parçası olan Mc Donalds neden zararlı?

Azodikarbonamit, ADCA, ADA veya azoformamid, C2H4O2N4 moleküler formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Sarı ila turuncu-kırmızı renklerine sahip, kokusuz, kristalimsi bir tozdur. İlk kez 1959 yılında John Bryden tarafından keşfedilen bileşik, ayakkabı kauçuğunda, yoga minderlerinde ve köpüklü plastiklerde yaygın kullanımı nedeniyle günlük hayatta “yoga minderi” adını almıştır. Aynı zamanda kanser, astım ve alerji riskleri taşır.

Bunun konumuzla ne alakası var diye sorabilirsiniz. Alakası şu: azodikarbonamit bileşiği gıda sektöründe de kullanılıyor. Subway, McDonalds, Burger King, Arby’s gibi çok bilinen fast food şirketleri bu maddeyi ekmeklerinde bir beyazlatıcı aracı olarak kullanıyordu. Ta ki 2014 yılında bir blogger’ın başlattığı kampanyaya kadar.

 

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu maddeyi zararlı görmüyor:

big mac köfteburgerbig mac köfteburgerFDA REGISTERED - 03/2018

Mevuzbahis kimyasal madde, ısıl işleme maruz kaldığında eser miktarda semikarbazür oluşturur. Bu da zamanla tümor oluşturabilen, kanserojen bir maddedir. Bununla birlikte ABD’deki Gıda ve İlaç İdaresi, gıda şirketlerinin azodikarbonamit bileşiğini bir un ağartıcı madde olarak kullanması konusunda herhangi bir kısıtlama göstermiyor.

Bu maddenin kullanıldığı ürünler ise GRAS (Generally Regarded As Safe – Genellikle Güvenilir Olarak Tanımlı) şeklinde işaretleniyor. FDA, azodikarbonamidi içerik olarak kullanan şirketleri takip dahi etmiyor. Buradan kaynaklanan bilgi eksikliği, “ABD’de Gıdaya Eklenen Her Şey” resmi dosyasına da yansıyor ve veritabanında bu bileşik hakkında herhangi bir zararlılık verisi bulunmuyor.

Birleşik Krallık, azodikarbonamidin solunması halinde astımı tetikleyebileceği söylerken gıda boyası ve diğer benzer alerjilere sahip olan insanların bu bileşiğin kullanıldığı ürünleri tüketmemelerinin onların iyiliğine olacağını belirtiyor. Yani karşınıza çıkan McDonalds reklamlarına, Yemek Sepeti’nden söylediğiniz Dominos pizzalarına, KFC tavuklarına, Burger King hamburgerlerine dikkat etmekte fayda var.

 

Peki McDonalds için Türkiye’de durum nasıl?

McDonalds Türkiye’nin ülkemizde ürettiği ürünler, elbette diğer ülkelere göre az da olsa farklılık içeriyor. Fakat McDonalds’ın etlerin üstüne koyduğu ekmeklerde hangi maddeleri kullandığı sitesinde açık açık yazmıyor; sadece etler hakkında bilgiler var.

Mantıklı bir tahmin yürütecek olup ülkemizin oldukça fazla ekmek üreten ve tüketen bir yapıda olduğunu hesaba katarsak, bu maddenin Türkiye’deki McDonalds ürünlerinde kullanılmadığı yorumunu yapabiliriz. Fakat kesin konuşmak da pek mümkün değil.

Elbette fast food zinciri, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi ürettirdiği et ve ekmeklerde azodikarbonamid kullanıyor olabilir. Yediğiniz şeylerin sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeniz gerektiğini belirtirken, McDonalds’tan, Dominos’tan, Burger King’den verdiğiniz siparişlerde daha da dikkatli olmanızı öneriyoruz.

big mac köfteburger

Döner Nedir? Sokak Yemekleri 3

Evde döner nasıl yapılır? Lezzetli döner yapımı tarifi

Osmanlı İmparatorluğu’nda keşfedilen dönerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yapılan ilk dönerlerde, baharatlı et dilimleri cağ kebabındaki gibi yatay bir şişe geçirildi. Dikey şişte döner yapımı ise 1850’li yıllardan sonra başlamıştır. Türkiye’nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu’na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir. Dikey kebap başarılı olmuş ve yıllar sonra döner kebap olarak bilinmeye başlamıştır. Bununla beraber, 1830’lu yıllarda Kastamonulu Hamdi Usta da dikey döner kebabı icat etmiş olabilir.

Dönerin Arap mutfağındaki benzeri şavurma olarak adlandırılır. 1930’lu yıllardan beri farklı kıtalarda da yapılan şavurma, o zamandan beri Meksika’da Lübnanlı göçmenler tarafından satılmaktadır. Dönerin Yunanistan’a 1920’li yıllardaki nüfus mübadelesi ile beraber geldiği düşünülmektedir. Zamanla Yunanistan’da döner, gyrios adıyla satılmaya başlamıştır.

Döner kebap İstanbul’da popülerleşmeye başlaması icadından yaklaşık 100 yıl sonra olmuştur. Dönerin İstanbul’da popülerleşmesi büyük ölçüde Beyti Güler’in İstanbul’da döner restoranı açmasıyla gerçekleşti. 1945’te açılan restoran kısa sürede gazeteciler tarafından keşfedildi. Gazetecilerin restoranı keşfetmesiyle beraber restoran krallara, başbakanlara, film yıldızlarına ve ünlülere döner ve diğer kebap yemeklerini servis etmeye başladı. Döner, 1965’li yıllardan beri İstanbul’da sandviç formunda satılmaktadır.

Döner kebabın dünya genelinde sandviç formunda bir “fast food” olarak satılması 20. yüzyılın sonlarında başladı. Londra’daki ilk döner kebapçısı 1966 yılında, diğer büyük şehirlerdeki kebapçılar ise 1970’li yılların sonlarında açılmaya başladı. Bununla beraber gyros 1971’de Yunanistan ve New York’ta popülerdi. Döner’in Yunan-Kanada versiyonu olan donair 1972’de keşfedildi. Kısa sürede Halifax şehrinin ulusal yemeği haline gelen donair, ülke çapında yayıldı. 1960’lı yıllarda şavurmadan türeyen taco al pastor Meksika’da yaygınlaştı.  19. yüzyıl Osmanlısında icat edilen döner, Arap şavurmasına, Yunan girosuna ve Meksika’nın taco al pastoruna ilham olmuştur.

 

Döner Nasıl Yapılır?

Yapımı için malzemeler

1,5 kg dana antrikot ya da dananın sırt tarafından yumuşak bir et
İnce döner ekmeği
Domates
Nane
Maydanoz
Sumaklı soğan

Marinesi için malzemeler:

1,5 su bardağı süt (marinesi için)
2 adet soğan suyu
Yarım çay bardağı sıvı yap
Karabiber
Pul biber
Tuz

Döner sosu için:

3 yemek kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam şeker
Karabiber
4-5 su bardağı sıcak su

Nasıl yapılır?

Marinesı için;

-İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın.
-Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin.
-İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
-Bir gün bekleyen etleri bir şişe dizin.
-Döküm tavanızın altını açıp ısınmasını bekleyin.
-Tavanız ısındıktan sonra etinizi tavanıza ekleyin.
-Her yönü iyice karamelize olana kadar tavanızda pişirin.
-Etin pişen kısımlarını bıçak yardımı ile kesip, pişmeyen kısımlarını tekrar tavanıza alıp pişmeye bırakın.
-Bu işlemi etimizin hepsi pişene kadar sürdürüyoruz.

Sosu yapmak için;

-Sos tavanıza yağ, kıydığınız sarımsakları alıp 1 dakika kadar kavurun.
-Daha sonra domates salçasını ilave edip 2 dakika kadar da bu şekilde kavurun ve suyunu, şekerini, karabiberini ekleyip kısık ateşte kıvam almasını bekleyin.
-Pişen etler ve sostan sonra iki adet döner ekmeğini alın.
-Üzerine sürmek için; zeytinyağı, pul biber, kıyılmış maydanoz karışımı hazırlayıp iki ekmeğin de her yerine sürün.
-Ekmeklerinizi ısıtın veya kızartın.
-Isıttığınız ekmeklerinizi üst üste koyup üzerine sumaklı soğanlarınızı, doğradığınız domatesi, kıydığınız maydanozu, nanenizi, etlerinizi de ekleyip ve en son olarak üzerine sosu döküp dürüm yapın.

Püf noktaları;

-Evde et döner yapmanın püf noktalarına gelirsek; etinizi çok ince dövmeniz gerekir.
-Tuz ve yağ oranı eşit kullanılmalı.
-Yumuşak ve lezzetli bir döner için eti terbiyede bekletmek şarttır.
-Et seçimi ister bonfile ister antrikot (biftek) olması gerekir.
-Kaliteli döner çiğ olduğunda parlamak ve kırmızı renge dönüşür.
-Pişme süresi ise uzun olmamalı. Eğer fazla pişerse döner kurur ve sertleşir.