Çiğ Köfte Nedir? Nasıl Yapılır? Sokak Yemekleri 10
Sokakta satılan çiğ köfte etsiz olduğu için bu tarif te etsiz çiğ köfteden bahsedeceğim.
Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahim’i yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir. Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır. Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka budunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkan çiğ köfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.
Yapılışı
Yapımı için malzemeler
- 4 su bardağı ince bulgur
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1,5 buçuk yemek kaşığı isot
- Taze soğan
- Maydanoz
Etsiz çiğ köfte tarifi Nasıl yapılır?
- Genişçe bir kaba bulguru, salçaları ve baharatları yoğurmak için alın.
- Soğan ve sarımsağı robottan veya rendeden geçirerek püre şekline getirin.
- Soğan ve sarımsağı da bulgura ekleyip 2 yemek kaşığı sıvı yağı da ilave ederek yoğurmaya başlayın.
- Bulgur ile diğer malzemeler bir bütün haline geldikten sonra üzerine hafifçe su döküp çiğ köfte rengini ve şeklini alana kadar yoğurun.
- Köfteniz kurudukça su eklemeye devam edin.
- Çiğ köftenin yumuşadığını elinizle hissettikten sonra tadına bakarak tuzunu ve baharatını damak zevkinize göre ayarlayın.
- En son maydanoz ve taze soğanı ilave edip birlikte bir kere daha yoğurun.
- Elinizle parçalar koparıp sıkıp şekil verin.
- En son olarak yeşillikler ve limon dilimleriyle süsleyip servis tabağına alın.
Çiğ Köfte Çeşitleri
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden birisi olan çiğ köfte, kimileri için yalnız bir yiyecek değildir. Aynı zamanda bir tutkudur. Çiğ köftenin geçmişi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Adıyaman’ın yöresel yemeklerinden biri olarak geçer. Tarihi de Adıyaman’a dayanmaktadır. Orada daha çok etli çiğ köfte yapılsa da ülkemizin genelinde bulgurdan da çiğ köfte yapılmaktadır.
Çiğ köfte özünde, marul arasında konur ve biraz limon suyu sıkılarak tüketilmektedir. Uzun zamandır lavaş arasında yenilen çiğ köfteye limon suyu, marul ve diğer yeşillikler, ekstra acı soslar ve nar ekşisi eklenmektedir. Günümüzde ise geleneksel Meksika yemeği olan Tako ile harmanlanmaktadır.
Çiğ Köfte Püf Noktaları
Yapılan yöreye göre değişen çiğ köfte tariflerinde, önde gelen Adıyaman ve Malatyalı ustalar bazı püf noktaları anlatıyor. Adıyaman’da ve çevresindeki illerde çiğ köfte, her ustanın elinde farklı şekilde yoğruluyor. Tariflerde dikkat edilmesi gereken nokta ise malzemelerin sırasıdır.
İyi bir çiğ köfte yapmak için önce et sonra soğan sonrada sarımsak ve salça eklenerek iyice yoğrulması gerektiği söyleniyor. Ardından da karşımın üzerine esmer bulgur ekleniyor. Daha sonra eklenecek malzemelerde suyla yoğrularak, çiğ köfte içine ekleniyor.
çiğ köftem komagene nananananananananan selena gomazin tercihi