Mumyalar Hakkında Bilgiler.

Mumyalama geleneği çok tanrılı dinlerden kalmadır. İlk örnekler Antik Mısır’da MÖ 15. yüzyılda bulundu. Mısırlılar, ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip yeniden bedenlerine döneceklerine inandıklarından bedenlerinin sağlam kalması amacıyla mumyalama işine büyük önem verirlerdi. Mumyalar hakkında az bilinen gerçekleri sizler için derledik..

1- Eski Mısır mumyalamasında, soğan bazen vücut boşluklarını doldurmak için kullanılırdı ve çoğu zaman sahte göz görevi görürdü.

2- Mısırlılar, bir vücudu mumyalamak için çok miktarda keten kullandılar. 11. hanedandan bir mumya üzerindeki keten bezi 845 metrekare boyutundaydı, bu da üç tenis kortunu kaplamaya yetecek kadar keten demekti.

3- Eski Mısır’da mumyalama sırasında vücudun sol tarafında uzun bir kesikle ile iç organlar çıkarılırdı. Kesiği yapan rahip “dilimleyici” veya “yırtıcı” olarak biliniyordu.

4- Mumyalar, Avrupa Orta Çağında ilaç olarak yüksek talep görüyordu. Örneğin, Avrupalılar bir mumyayı kaynatır ve yağları morarma, mide ağrıları ve sayısız başka rahatsızlığı tedavi etmek için kullanırlardı.

5- Mısır bilgisine göre tanrı Osiris ilk mumyaydı.

6- Dünyadaki en popüler mumya büyük olasılıkla Vladimir Lenin’dir. Moskova’ya gelen milyonlarca ziyaretçi onun mumyasını ziyaret etmiştir.

7- Mumyanın iç organlarını saklamak için kullanılan kanopik kavanozlara yerel tanrı Canopus’un adı verilmiştir . Canopus aynı zamanda Nil deltası bölgesinde bir kasabadır.

8- Eski Mısır’da kobra şeklini alan Meretseger adında bir tanrıçanın Krallar Vadisi’ni koruduğu söylenirdi. Efsaneye göre, mezarları kurcalayan tüm soyguncuları kör eder veya zehirlerdi.

9- En eski Mısır piramidi, MÖ 2650 yılına tarihlenen Basamaklı Piramittir. Kral Djoser’in mezarıydı ve şekli ölü kralın güneş tanrısına katılmak için gökyüzüne tırmanması için dev bir merdiveni temsil ediyordu.

10- Mumyalama sırasında, eski Mısırlılar kalp dışındaki tüm iç organları çıkardı. Bir kişinin kalpleriyle yargılandığına ve genellikle kalp bokböceği adı verilen güçlü bir muska tarafından korunduğuna inanıyorlardı.

11- Avrupa’daki en eski iyi korunmuş mumya, 5,300 yıldan uzun bir süredir Alpler’de bir buzulda korunmuş olan “Buz Adam” dır.

12- Tutankhamun, tüm paha biçilmez hazineleri bozulmadan keşfedilen tek kraliyet mumyasıdır.

13- Eski Mısırlılar, kediler , koçlar, ibisler, şahinler, timsahlar, fareler, kertenkeleler ve hatta yumurtalar dahil olmak üzere birçok farklı hayvanı mumyaladılar.

14- Mumya ile iskelet arasındaki fark, mumyanın saç, kas veya deri gibi yumuşak dokusunun bir kısmına sahip olmasıdır.

15- Mumyalar sadece Mısırlı değil . Dünyanın her yerinden gelirler ve her kıtada bulunurlar.

16- Mısır‘da , çoğu kediden oluşan bir milyondan fazla mumya bulundu.

17- Şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş mumya, Xin Zhui adında bir kadın. Dai Hanımı olarak da bilinir, 2000 yıldan fazla bir süre önce öldü, ancak hala tüm iç organları, yumuşak cildi, kendi saçları, A tipi kanı ve esnek bacakları vardı.

18- Ruh Mağarası Mumyası, Kuzey Amerika’da bulunan en eski mumyadır. 1940 yılında Nevada’da ortaya çıkarılan, doğal olarak korunmuş 10.600 yaşındaki adam, dokuma kamış hasırlar ve tavşan derisi battaniyeyle örtülmüştü.

19- “Mumya” kelimesi , hem balmumu hem de mumyalama maddesi olan bitüm anlamına gelen Farsça mūm kelimesinden gelir.

20- Ekvador’da keşfedilen yeni bir yaban arısı türü, avlarını mumyalar gibi sarmaladıkları için “mumya eşekarısı” olarak adlandırıldı.

21- Mumyalar genellikle iki kategoriye ayrılır: 1) antropojenik 2) spontan. Aradaki fark, antropojenik mumyaların kasıtlı olarak yapılması, kendiliğinden mumyaların ise kasıtsız olarak doğal koşullardan yaratılmasıdır.

22- Mısırlılar mumyayı öbür dünyaya mutlu şekilde ulaşmada önemli bir adım olarak gördüler.

23- Mısırlılar mumyalama yapan ilk insanlar değildi. Yaklaşık 2000 yıl önce, Güney Amerika’daki Chinchorro halkı ölülerini çoktan mumyalamaya başlamıştı.

24- Bebekler ve fetüsler de dahil olmak üzere tüm ölülerini mumyaladılar.

25- Mumyaların otopsileri, eski insanların tıkalı arterler, metastatik prostat kanseri , yetersiz beslenme, gastrointestinal enfeksiyonlar, tüberküloz, mide ülseri, çiçek hastalığı ve sinüzit gibi birçok modern hastalığa yakalandığını ortaya koydu.

26- Bilim adamları, bir Çin çölünün ortasında yaklaşık 200 mumya keşfettiler. Bilim adamları, mumyaların neden Avrupalı ​​özelliklere sahip olduğundan ve neden bol fallik ve vulva sembolleriyle bir mezarlığa gömüldüklerinden emin değiller.

27- Eski Mısır‘da baş mumyacılar genellikle Anubis’in Tanrısı’nın maskesini takarlardı.

28- 1994’te iki bilim adamı, kalp krizinden ölen bir adam üzerinde eski Mısır mumyalama yöntemlerini başarıyla kullandı. Onlara göre amaçları bir mumya yaratmak değil, “bilgi” yaratmaktı.

29- Herodot ve Diodorus’un anlatıları, mumyalama yöntemlerini tanımlayan tek antik metindir. Meşhur Mısırlı “Ölüler Kitabı”, mumyalama konusunda önemli bir açıklama sunmuyor; bunun yerine, ölülerin öbür dünyaya girmesine yardımcı olmak için büyüler, ritüeller ve büyüler sağlar.

30- Eski Mısır’da , mumyalayıcılar hem doktor hem de rahip sınıfının üyeleri olarak görülüyordu.

31- Eski Mısır’da mumyalama işleminin ana maddesi bedeni kurutmak için kullanılan natron’du (tuz).

32- 2.400 yaşındaki Mısırlı bir kadın mumyanın CT taramaları, mumyacıların kafatasının içinde bir beyin temizleme aracı bıraktığını ortaya çıkardı. Onu çıkarmak için zahmete girmek yerine, modern bilim insanlarına mumyalama sürecine dair önemli bilgiler sağlayarak onu içeride bırakmaya karar verdiler.

33- Eski Mısır’da bir bedenin mumyalanması yaklaşık 40 gün sürdü. Bu süre zarfında, mumyalama işleminin dehidrasyon etkileri nedeniyle vücut orijinal ağırlığının% 75’ini kaybetti.

34- Eski Mısır firavunu Tutankhamun, tanrı Osiris gibi görünmesi için mumyalanmış bir penisle ve kalpsiz gömüldü.

35- Eski Mısır mumyacıları, bir cesedin ağzını, burun kanallarını ve diğer vücut boşluklarını kapatmak için sıklıkla balmumu kullandılar. Arılar ayrıca büyülü özelliklerinden dolayı çok değerliydi.

36- Mısırlı mumyacılar cesedin kafasını boşaltarak mumyalama sürecine başladılar. Burun kanalına uzun bir kanca takarlardı ve beyni sıvılaştırmak için kafa boşluğunun etrafında döndürürlerdi, daha sonra burundan bir kaseye dökerlerdi. Mısırlılar beyne büyük saygı duymadılar, bu yüzden onu korumaya özen göstermediler.

37- Eski Mısır mumyacıları cesedin üzerine çeşitli yağlar ve reçineler sürdüler, büyük olasılıkla hem böceklerin vücudu tüketmesini önlemek hem de ayrışma kokularını maskelemek için.

38- Kanarya Adaları’ndaki yerli Guanches halkı, eski Mısırlıların yaptığı gibi ölülerini mumyaladılar.

39- “Uyuyan Güzel” olarak da bilinen iki yaşındaki Rosalia Lombardo, en ünlü çocuk mumyalarından biridir ve Sicilya yer altı mezarlarındaki en ünlü mumyadır. 1920’de zatürreeden öldüğünde babası onu mumyalattı.

40- Mısırlılar MÖ 3400 civarında mumya yapmaya başladılar. MÖ 2600 civarında, vücudun iç organlarını çıkarmanın çürüme sürecini yavaşlattığını fark ettiler.

41- Lord Carnarvon, Kral Tut’un mezarını 1923’te keşfetti. Keşfinden birkaç hafta sonra ölümü , “mumyanın laneti” inancını artırdı.

42- Ramses marka prezervatif, adını 160’tan fazla çocuğa sahip olan Firavun Ramses II’den almıştır.

43- Mısır Piramitleri, Binlerce Yıl Boyunca Mumyalanmış Kralların Ölü Bedenlerini Korumak İçin Yapıldı.

44- Mısır’da Ölen Kediler, Çok Kutsal Bir Hayvan Olduklarını Düşündükleri İçin Krallarla da Mumyalanmıştı.

45- Mumyaların Kötülükten Korunması Ve Çalınmasını Önlemek İçin Lanetlerle Korunduğu Düşünülür.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir