Mc Donalds Neden Zararlı

Mc Donalds neden zararlı?

McDonalds'ın satışı: Komplo teorileri ve gerçekler - Turizm Günlüğü

Hepimizn severek tükkettiği gerek hızlı doyuruculuğu gerek te lezzeti ile yemek sektörünün önemli parçası olan Mc Donalds neden zararlı?

Azodikarbonamit, ADCA, ADA veya azoformamid, C2H4O2N4 moleküler formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Sarı ila turuncu-kırmızı renklerine sahip, kokusuz, kristalimsi bir tozdur. İlk kez 1959 yılında John Bryden tarafından keşfedilen bileşik, ayakkabı kauçuğunda, yoga minderlerinde ve köpüklü plastiklerde yaygın kullanımı nedeniyle günlük hayatta “yoga minderi” adını almıştır. Aynı zamanda kanser, astım ve alerji riskleri taşır.

Bunun konumuzla ne alakası var diye sorabilirsiniz. Alakası şu: azodikarbonamit bileşiği gıda sektöründe de kullanılıyor. Subway, McDonalds, Burger King, Arby’s gibi çok bilinen fast food şirketleri bu maddeyi ekmeklerinde bir beyazlatıcı aracı olarak kullanıyordu. Ta ki 2014 yılında bir blogger’ın başlattığı kampanyaya kadar.

 

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu maddeyi zararlı görmüyor:

big mac köfteburgerbig mac köfteburgerFDA REGISTERED - 03/2018

Mevuzbahis kimyasal madde, ısıl işleme maruz kaldığında eser miktarda semikarbazür oluşturur. Bu da zamanla tümor oluşturabilen, kanserojen bir maddedir. Bununla birlikte ABD’deki Gıda ve İlaç İdaresi, gıda şirketlerinin azodikarbonamit bileşiğini bir un ağartıcı madde olarak kullanması konusunda herhangi bir kısıtlama göstermiyor.

Bu maddenin kullanıldığı ürünler ise GRAS (Generally Regarded As Safe – Genellikle Güvenilir Olarak Tanımlı) şeklinde işaretleniyor. FDA, azodikarbonamidi içerik olarak kullanan şirketleri takip dahi etmiyor. Buradan kaynaklanan bilgi eksikliği, “ABD’de Gıdaya Eklenen Her Şey” resmi dosyasına da yansıyor ve veritabanında bu bileşik hakkında herhangi bir zararlılık verisi bulunmuyor.

Birleşik Krallık, azodikarbonamidin solunması halinde astımı tetikleyebileceği söylerken gıda boyası ve diğer benzer alerjilere sahip olan insanların bu bileşiğin kullanıldığı ürünleri tüketmemelerinin onların iyiliğine olacağını belirtiyor. Yani karşınıza çıkan McDonalds reklamlarına, Yemek Sepeti’nden söylediğiniz Dominos pizzalarına, KFC tavuklarına, Burger King hamburgerlerine dikkat etmekte fayda var.

 

Peki McDonalds için Türkiye’de durum nasıl?

McDonalds Türkiye’nin ülkemizde ürettiği ürünler, elbette diğer ülkelere göre az da olsa farklılık içeriyor. Fakat McDonalds’ın etlerin üstüne koyduğu ekmeklerde hangi maddeleri kullandığı sitesinde açık açık yazmıyor; sadece etler hakkında bilgiler var.

Mantıklı bir tahmin yürütecek olup ülkemizin oldukça fazla ekmek üreten ve tüketen bir yapıda olduğunu hesaba katarsak, bu maddenin Türkiye’deki McDonalds ürünlerinde kullanılmadığı yorumunu yapabiliriz. Fakat kesin konuşmak da pek mümkün değil.

Elbette fast food zinciri, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi ürettirdiği et ve ekmeklerde azodikarbonamid kullanıyor olabilir. Yediğiniz şeylerin sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeniz gerektiğini belirtirken, McDonalds’tan, Dominos’tan, Burger King’den verdiğiniz siparişlerde daha da dikkatli olmanızı öneriyoruz.

big mac köfteburger

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

mahmut için bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir